Masło mango – właściwości, zastosowanie, terapia

Jędrny, żółty owoc, który chętnie pałaszujemy, dzięki kompleksowi witamin, może odżywiać nasze ciało – nie tylko od wewnątrz. Wszystko za sprawą jądra owocu – oleistej pestki, z której można pozyskać lekkie masło odżywiające ciało. Masło mango to remedium na przesuszoną, nieodżywioną skórę.

 Jak wytwarzane jest masło mango?

Produkt, podobnie jak inne oleje, wytwarza się poprzez tłoczenie pestek owoców. Ze względu na miejsce występowania, wytwarza się je na potęgę w Azji i Indiach. Masło mango pozyskiwane jest z dojrzałych owoców rosnących w lasach  tropikalnych. Dzięki wysokiej temperaturze i wilgoci, wnętrze wykazuje się najlepszymi właściwościami. A to odznacza się bogactwem witamin i składników. Wśród nich warto wyróżnić witaminy C, A i E oraz kwasy tłuszczowe, tak niezbędne naszemu organizmowi.

Pomysły na zastosowanie masła mango.

Optymalne nawilżenie dzięki mango

Naturalny produkt służy do pielęgnacji skóry. Nawilża, ujędrnia, odbudowuje. Wspiera również regenerację skóry i jej odradzanie. Podobnie jak olejów, masła mango możemy używać również do masażu relaksacyjnego. Jego lekka formuła i oleista konsystencja zapewni najlepszy masaż i odprężenie po całym dniu pracy. Na jego bazie przygotujesz również balsam – kompleks witamin. Pokryjesz nim również skórę dłoni i stóp kiedy ta ekscesywnie się przesusza. Masłomango można zastosować też na włosy zamiast odżywki, olejku lub naparu – by odbudować łuskę włosa i pobudzić cebulki włosa do pracy.